DRY NEEDLING

Dry needling eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuva hoitomuoto, joka tehdään akupunktioneuloilla. Hoito ei kuitenkaan ole akupunktiohoitoa. Hoito poikkeaa kiinalaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla eli energiakanavilla olevia akupisteitä kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. 

 Dry needling hoidossa neuloilla käsitellään suoraan trigger-pisteitä, jotka ovat lääketieteessä tunnettuja ja yleisiä myofaskiaalisten (lihas-sidekudosperäisten) kipujen aiheuttajia. Trigger-pisteet ovat herkistyneitä lihaksen osia, joissa osa lihassyistä on jatkuvassa supistuksessa. Tämä lyhentynyt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti. Pisteet tuntuvat kireinä ja arkoina lihasjuosteina tai pisteinä lihaksissa. Niiden käsittely parantaa lihaksen hapetusta, vähentää tulehdusta, parantaa verenkiertoa ja vähentää paikallista lihasjännitystä. 

 Käsittely yhdelle alueelle on suhteellisen nopea. Piste etsitään palpoiden eli käsin tunnustellen ja siihen pistetään neula. Neulalla käsitellään trigger-pistettä ja siihen osuessa voidaan saada aikaiseksi lyhyt lihassyyn supistuminen eli paikallinen lihasnykäys. Kyseinen tuntemus kuvaillaan yleensä "hyväksi kivuksi" ja lihakseen tulee vapautunut tunne. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen. Neulan pistosta ihon läpi ei välttämättä edes tunne. Yksittäisen hoidon aikana voidaan käsitellä useampia pisteitä ja sen yhteyteen kannattaa liittää aina hierontaa.

 Dry needlingin käyttökohteet ovat moninaiset. Etenkin kivunhoitoon se on loistava väline ja sen hyödyistä löytyykin useita laadukkaita tutkimuksia. Se soveltuu mm. niska- ja hartiasärkyihin, olkapää- ja kyynärpääkipuihin, alaselkävaivoihin sekä jalan kiputiloihin. Se on todettu toimivaksi erityisesti hartiavaivoihin, migreeniin, fibromyalgiaan ja se on erityisen toimiva urheilijoilla. Ennen hoidon aloittamista asiakkaalta tarkastetaan aina sen soveltuvuus ja vasta-aiheet. Vasta-aiheita ovat neulakammo, alle 15 vuoden ikä (ei välttämättä kykenevä tuntemuksien ilmaisuun), akuutti vamma, infektio tai bakteeritulehdus (imunestekierrollinen turvotus). Alle 18-vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan suostumuksella. Tietyt sairaudet (mm. diabetes ja epilepsia) vaativat erityistä huomiota ja saattavat estää myö hoidon käytön.