DRY NEEDLING

Dry needling eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuva hoitomuoto, joka tehdään akupunktioneuloilla. Hoito ei kuitenkaan ole akupunktiohoitoa. Hoito poikkeaa kiinalaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla eli energiakanavilla olevia akupisteitä kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. 

Suomessa kyseinen hoitomuoto on melko uusi, vaikka maailmalla sitä on tehty jo vuosikymmeniä. Ensimmäiset Suomessa koulutetut Dry needling-hoitajat valmistuivat joulukuussa 2017. Siitä onkin tullut hyväksytty ja toimiva kivunhoitomuoto maailmanlaajuisesti.

 Dry needling hoidossa neuloilla käsitellään suoraan trigger-pisteitä, jotka ovat lääketieteessä tunnettuja ja yleisiä myofaskiaalisten (lihas-sidekudosperäisten) kipujen aiheuttajia. Trigger-pisteet ovat herkistyneitä lihaksen osia, joissa osa lihassyistä on jatkuvassa supistuksessa. Tämä lyhentynyt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti. Pisteet tuntuvat kireinä ja arkoina lihasjuosteina tai pisteinä lihaksissa. Trigger-pisteille on tyypillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta. Pisteiden käsittely parantaa lihaksen hapetusta, vähentää tulehdusta, parantaa verenkiertoa ja vähentää paikallista lihasjännitystä. 

Dry needling hoidolla vaikutetaan tarkasti kipualueeseen, vaikka se olisi syvälläkin lihaksessa. Lähes kaikilla (n. 85%:lla) pitkäaikaista kipua sairastavilla on myös myofaskiaalinen kipuoireisto. Dry needling hoito sai alkunsa kliinisissä tutkimuksissa, joissa hoidettiin trigger-pisteitä injektioilla. Ajan myötä havaittiin, että varsinainen vaikutus ei johtunut injektoitavasta aineesta, vaan tarkasta neulan pistoksesta. Hoito saikin nimensä siitä, että neulalla ei injektoida kehon sisään mitään. Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja ne ovat paksuudeltaan pääsääntöisesti 0,15mm-0,35mm ja pituudeltaan 25mm-75mm välillä. Tyypillinen ompeluneula on n. kolme kertaa paksumpi (1mm). Neulat ovat aina steriilejä, yksittäin pakattuna suojakaasuun. Neulaa käytetään vain kerran, jonka jälkeen se hävitetään. Käsittely yhdelle alueelle on suhteellisen nopea. Piste etsitään palpoiden eli käsin tunnustellen ja siihen pistetään neula. Neulalla käsitellään trigger-pistettä ja siihen osuessa voidaan saada aikaiseksi lyhyt lihassyyn supistuminen eli paikallinen lihasnykäys. Kyseinen tuntemus kuvaillaan yleensä "hyväksi kivuksi" ja lihakseen tulee vapautunut tunne. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen. Neulan pistosta ihon läpi ei välttämättä edes tunne. Yksittäisen hoidon aikana voidaan käsitellä useampia pisteitä ja sen yhteyteen kannattaa liittää aina hierontaa.

 Dry needlingin käyttökohteet ovat moninaiset. Etenkin kivunhoitoon se on loistava väline ja sen hyödyistä löytyykin useita laadukkaita tutkimuksia. Se soveltuu mm. niska- ja hartiasärkyihin, olkapää- ja kyynärpääkipuihin, alaselkävaivoihin sekä jalan kiputiloihin. Se on todettu toimivaksi erityisesti hartiavaivoihin, migreeniin, fibromyalgiaan ja se on erityisen toimiva urheilijoilla. Ennen hoidon aloittamista asiakkaalta tarkastetaan aina sen soveltuvuus ja vasta-aiheet. Vasta-aiheita ovat neulakammo, alle 15 vuoden ikä (ei välttämättä kykenevä tuntemuksien ilmaisuun), akuutti vamma, infektio tai bakteeritulehdus (imunestekierrollinen turvotus). Alle 18-vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan suostumuksella. Tietyt sairaudet (mm. diabetes ja epilepsia) vaativat erityistä huomiota ja saattavat estää myö hoidon käytön.

 Hoidossa kiinnitetään aina erityistä huomiota ihmisen anatomisiin rakenteisiin, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitteihin, joiden avulla hoitoa voidaan tehdä turvallisesti. Neulauksen kesto riippuu hieman neulattavan alueen laajuudesta. Hierontaan yhdistettäessä annamme neulojen vaikuttaa 5-15min, jotta ehditään myös hieroa. Kerro hoitoon tullessasi, jos olet kiinnostunut kuivaneulauksesta. Suosittelemme myös neulausta tarvittaessa tilanteesi perusteella ja kuivaneulaus sisältyy hierontaan halutessasi. Hoito voi olla myös pelkkää neulausta.